“Can Tija”

Les primeres dades de “Can Tija” de les quals se’n té constància són de mitjans del segle XVII quan l’edifici estava regentat pels Rierola, una potentada família de paraires que es dedicaven al comerç puixant de la llana, dels teixits, paraires i de la venta de draps. Aquest sector, de fet, fou durant dos segles, el motor econòmic del poble juntament amb el de la indústria filatera i tèxtil.

Més endavant, a principis del segle XX, hi hagué una fideueria, on s’elaborava diferents tipus de pasta. Després d’uns anys tancat, la família Rierola va cedir l’edifici a l’Ajuntament que va rehabilitar-lo i condicionar-lo per convertir-lo en un bonic edifici que manté les estructures arquitectòniques originals i algun mobiliari antic restaurat.

L’edifici d’ús municipal fou inaugurat el 31 d’octubre de 1999.  La planta baixa de l’edifici allotja diverses aules destinades a classes de català, música, reunions d’entitats socials, aules d’estudi per els joves i també és la seu del Local de Joventut.

A la primera planta hi trobem la seu de la revista del Bisaura “El 855” i “El 852”, l’arxiu d’obres d’art d’artistes del Bisaura, gestionat per Bisaurart, l’entitat santquirzenca que conserva les obres dels autors i autores que han exposat a la sala d’exposicions de la planta superior.

També s’hi fan exposicions durant els caps de setmana de pintors, fotògrafs, entitats i artistes de diferents estils, que col·laboren en la vida cultural del municipi.

Després de la donació al municipi, els diferents equips de govern han anat fent obres de millora a l’edifici com són la instal·lació de calefacció, cortinatges, tancament de la sala d’exposicions amb vidre entre d’altres.

Podeu consultar el Mapa de Patrimoni de Sant Quirze de Besora on trobareu més informació als enllaços.

Gener de 2024

Darrera actualització: 22.03.2024 | 20:04
Darrera actualització: 22.03.2024 | 20:04