Restriccions en usos de l'aigua

Dimecres, 1 de març de 2023

El Govern ha decidit avançar la declaració d'excepcionalitat per la sequera.

Recordem que segueix vigent el BAN que es va publicar el passat mes de juliol on l'Ajuntament demanava a la població que prengués consciència del problema d’escassetat d’aigua i que col·laborés fent-ne un ús responsable. Malgrat la situació i les campanyes a la població, el consum no va a la baixa sinó que ha crescut. 


Amb les reserves per sota del 28% als embassaments de les conques internes del país, el Govern ha decidit avançar la declaració d’excepcionalitat per la sequera, un pas que comporta més restriccions en molts usos de l’aigua per preservar sense talls l’ús principal, que és l’abastiment de la població.


També se’n limiten els usos recreatius i lúdics; les noves condicions són: 
● Consum limitat S’estableix una dotació màxima de 230 litres per habitant i dia (fins ara era de 250 litres) comptant tots els usos. 
● Agricultura La dotació per al reg es redueix un 40%. 
● Indústria L’aigua per a usos industrials es redueix un 15%. 
● Zones verdes Es prohibeix el reg de zones verdes públiques i privades. 
● Gespa de camps esportius Es prohibeix regar la gespa excepte en superfícies destinades a la pràctica federada d’esport. 
● Urbans Es prohibeix la neteja de carrers i façanes amb aigua potable. La neteja de cotxes a la via pública ja està prohibit. 

👉🏼Necessitem la vostra col·laboració per tal de prevenir futures restriccions, cal aplicar mesures de gestió i limitació de consum d'aigua als domicilis. Us deixem algunes mesures fàcils de portar a terme:
- Sigues conscient del teu consum diari. Una de les primeres coses que cal fer és conèixer el consum diari per saber si la despesa és excessiva. Per a això, es divideix el consum que apareix en la factura en metres cúbics (cada metre cúbic són 1.000 litres) pel nombre de persones que viu a la casa. La mitjana de litres per dia i persona a Sant Quirze de Besora ha de ser inferior a 115 litres. Si surt més alt, cal pensar seriosament com reduir la despesa.

- Revisa la instal·lació. En funció del consum de litres que tinguis i per evitar les fuites és una bona forma d’estalviar aigua. Per això, cal procurar tenir la instal·lació revisada i en perfectes condicions.

- Tancar les aixetes quan no s'utilitzen. En rentar-se les mans o les dents es consumeixen entre 2 i 18 litres d'aigua (una aixeta oberta raja a 10 litres/minut), segons si la persona deixa córrer l'aigua inútilment o bé tanca l'aixeta mentre s'ensabona, es neteja les dents, s'afaita o renta els plats a mà.

- Incorporar a les aixetes dispositius reductors del cabal. Són econòmics i senzills de col·locar, ja que s'enrosquen a les mateixes aixetes i redueixen el consum d'aigua fins a un 50%. Si cal canviar les aixetes, posar monocomandament; el seu consum d'aigua és de 6 a 8 litres/minut.

- No descongelar els aliments sota l'aixeta. Si es treuen amb temps del congelador o es descongelen amb el microones s'aconsegueix no malbaratar aigua.

- Dutxar-se en lloc de banyar-se. Quan es dutxa una persona consumeix entre 30 i 80 litres d'aigua, mentre que per omplir una banyera són necessaris entre 200 i 300 litres. Hi ha dispositius reductors del cabal per a les aixetes de les dutxes que permeten estalviar fins a un 50% d'aigua.


- Aprofita l’aigua freda de la dutxa. També és important aprofitar l'aigua que surt mentre s'espera que s'escalfi l'aigua de la dutxa, i en comptes de deixar-la perdre, recollir-la amb una galleda i utilitzar-la per netejar, regar, etc.


- Reparar les aixetes i cisternes dels vàters que perdin aigua. En el cas de fuites d'aigua, cada gota que cau cada dos segons sumen en total 6.000 litres d'aigua malbaratada a l'any, i un fil d'aigua que no s'atura són 36.000 litres/any. Si s'eviten les fuites i es reparen les aixetes que degoten es pot aconseguir un estalvi de fins a 30 litres al dia.

- Instal·lar cisternes de vàter amb doble càrrega. Cada vegada que s'utilitza la cisterna del vàter es consumeixen entre 6 i 10 litres d'aigua. Una mesura per reduir aquesta quantitat és col·locar una o dues ampolles plenes de sorra dins del dipòsit del vàter o instal·lar un sistema de buidatge regulat, que permetrà reduir a la meitat el consum d'aigua. D'aquesta manera es pot evitar gastar uns 4.000 litres d'aigua l'any.

- No utilitzar el vàter com a paperera. D'aquesta manera s'evita gastar entre 6 i 10 litres d'aigua per cada vegada que s'activa la cisterna.

- Posar la rentadora i el rentaplats amb la càrrega completa i utilitzar programes d'estalvi. Un cicle d'una rentadora utilitza de 60 a 90 litres d'aigua (si la rentadora no és de baix consum, pot consumir uns 200 litres d'aigua), i el del rentavaixella de 18 a 30 litres. Cal tenir ambdós electrodomèstics a plena capacitat abans de posar-los en funcionament, el que permetrà estalviar aigua i energia elèctrica.

- No utilitzar la mànega per a la neteja de vehicles. Rentar el cotxe en un túnel de rentatge  -que disposen d'instal·lacions que reciclen l'aigua- o amb una esponja i una galleda en lloc d'utilitzar la mànega, que pot consumir fins a 350 litres d'aigua.

- Regar les plantes al vespre per evitar l'evaporació de l'aigua. Per regar una superfície de gespa de 100 m2 són necessaris 400 litres d'aigua. Per reduir l'evaporació i estalviar aigua es recomana regar ben d'hora al matí o al vespre.

- Millorar la qualitat de l'aigua. Hi ha molts productes que s'aboquen a l'aigüera que són de difícil eliminació o nocius: pintura, oli, productes de neteja, dissolvents, etc. Un litre d'oli mineral pot contaminar 10.000 litres d'aigua. Cal separar-los i portar-los a la deixalleria o als Punts Verds.

Darrera actualització: 1.03.2023 | 09:56