El Departament d'Agricultura alerta sobre la plaga de bernat marbrejat.

Dijous, 28 d'octubre de 2021 a les 00:00

A Girona l'any 2016 es va detectar la nova plaga del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys), la qual representa un alt risc per als nostres cultius en els quals ja s’hi han detectat danys enguany.

Aquest insecte viu als parcs i jardins a la primavera i quan arriba l’estiu es desplaça als cultius agrícoles. A la tardor, busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar-hi l’hivern. Tot i que la seva presència pot ser molesta i crear alarma, no representa cap risc per a les persones ni els animals domèstics.

Aquests insectes es poden capturar amb relativa facilitat amb un aspirador o escombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia, ja que en aquests moments es mouen més lentament a causa que la temperatura ambiental és més baixa; al migdia, estan més actius, costen més de capturar i volen. Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol. No és recomanable l’ús de productes insecticides.

Seria convenient que ara, durant la tardor, s'identifiqui els focus més importants de la plaga al municipi, per si escau prendre accions de control en espais verds la primavera vinent abans que emigrin aquests insectes cap els cultius. 

En cas de detectar-ne la presència, pots comunicar-ho al correu ssv.daam@gencat.cat.

Darrera actualització: 28.10.2021 | 12:02