Les famílies industrials

Els Guixà

Originaris d'Igualada, van venir a Sant Quirze de Besora moguts per l'atractiu de la força del Ter. Prèviament s'havien instal.lat també, altres branques de la família, a Ripoll i a Manlleu. Els capitalistes de la família eren la branca Tous.Un dels més destacats, Nicolau Tous i Miralpeix va ser l'home fort de La Maquinista Terrestre i Marítima. Un altre Tous, religiós, va fundar la comunitat de monges de la Divina Pastora, i a favor seu hi ha obert un procés de beatificació.

En la publicitat de la fàbrica de Sant Quirze s'anuncien com una de les fàbriques del seu sector més antigues de l'Estat espanyol. La seva fàbrica és la més important de Sant Quirze durant més de cent anys, fins al seu tancament els anys 70 d'aquest segle. Diferents membres de la família Guixà van tenir una gran importància local, van ser alcaldes en diverses ocasions i van influir notablement en la vida local durant molts anys. A més de la fàbrica, van construir també un salt d'aigua per crear energia.

Els Trinxet, Serra i Codina

La fàbrica coneguda com Can Trinxet va tenir diversos propietaris al llarg de la seva història fins al seu tancament fa poc temps. La va fundar la societat Carroggio i Trinxet entre 1883 i 1895. Posteriorment va passar a mans dels Serra i els Claret, concretament el pare i els germans del futur Sant Antoni Maria Claret. També van tenir el seu salt d'aigua per crear energia elèctrica.

Els Juncadella

Jeroni Juncadella era un dels industrials més coneguts de la Barcelona de mitjans segle XIX. Va ser un dels fundadors del Crèdit Mercantil, que tenia com a principal accionista Antonio López, el futur marquès de Comillas. Jeroni Juncadella va comprar el Castell de Montesquiu i va morir el 1875 deixant una fortuna als seus tres fills.

D'entre aquests, el que té més relació amb Sant Quirze de Besora ( i amb el Castell de Montesquiu) és Emili Juncadella, el qual va estar a la junta de govern del Banc de Barcelona (1884-1900), va fundar el Crèdit i Docks de Barcelona, i va ser membre de la junta del Ferrocarril i Mines de Sant Joan de les Abadesses. Tant ell com el seu germà Antoni van ser membres actius de les juntes directiva i consultiva del Foment del Treball.

Els tres germans Juncadella també van ser fundadors de la Companyia Catalana de Vapors Transatlàntics. El 1897 els Juncadella van crear a Montesquiu una fàbrica de carbur de calci, que amb el temps serien dues fàbriques, amb dos salts per convertir en energia elèctrica l'aigua del Ter.

Els Bebié

Els Bebié van venir de Suïssa i van crear una fàbrica i una colònia industrial tèxtil entre Montesquiu i Les Llosses (al lloc on hi havia el molí de Rocafiguera), en la qual també van construir canals i salts d'aigua per obtenir energia. Aquesta fàbrica encara existeix i funciona normalment. A principis dels anys 40 la colònia tenia un miler d'habitants i va acariciar la idea d'intentar ser un municipi independent, però no va prosperar.

Amb la segregació de Montesquiu, el 1934, tant la part de la Farga Bebié com les fàbriques de carbur van quedar dins el terme del nou municipi segregat.

Darrera actualització: 23.09.2022 | 07:33