L’Ajuntament recorda algunes recomanacions per evitar la proliferació del mosquit tigre

Dijous, 4 de juliol de 2019 a les 00:00

Davant l’arribada de l’estiu i les altes temperatures, l’Ajuntament recorda als ciutadans i ciutadanes algunes mesures de prevenció davant el mosquit tigre.

Es tracta de mesures per evitar-ne la proliferació i per prevenir o bé per actuar davant una picada, atès que la proliferació de mosquits tigre s’incrementa, especialment a zones urbanes i es calcula que més del 90% d'espais on cria són privats.

Tothom pot contribuir a evitar la proliferació del mosquit tigre. Per aquest motiu l’Ajuntament de Sant Quirze de Besora vol recordar una sèrie de consells pràctics i efectius per reconèixer la seva presència i també fer-hi front. 

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm.

Els ous i les larves viuen en petites basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.

La presència del mosquit és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella.

 

On viu?

El seu hàbitat de cria són els petits receptacles d'aigua a la intempèrie. Posen els ous a dins dels recipients que acumulen aigua. Tot seguit es desenvolupen les larves i, en menys de set dies, surten els mosquits. 

S'han detectat larves de mosquit tigre a gerros, galledes, platets sota els testos, desguassos de patis o piscines, embornals, escocells dels arbres, sistemes de drenatge de teulades, bidons sense tapa hermètica, dipòsits subterranis, subsòls inundats, piscines en estat d'abandó i un llarg etcètera. No els agrada pondre els ous en aigües en moviment ni en grans masses d'aigua. S'amaga a les zones de vegetació ombrívoles i a recer del vent.

 

Què puc fer per controlar-lo?

La millor estratègia de control d’aquest mosquit és eliminar el focus de cria. 

Es per això que cal:

  • Retirar de la intempèrie els recipients que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats, sota els testos, plats d'animals domèstics, piscines de plàstic, etc. En cas que no es puguin eliminar: buidar-los, invertir-los, foradar-los o tapar-los.

o       Buidar dos cops per setmana els recipients de l'exterior que puguin acumular aigua. 

o       Si no es poden eliminar ni buidar: Tapar el recipient hermèticament o bé amb tela mosquitera molt prima (malla d'1 mil·límetre) els safareigs i les basses petites.

  • Evitar acumulacions d'aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.
  • Evitar els forats i les depressions del terreny on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d'arbres omplint-los de sorra.
Darrera actualització: 04.07.2019 | 12:20

Imatges

Cartell ni gota